fbpx

Ostatnio bardzo popularny stał się olej kokosowy. Ma on zastosowanie w kuchni, ale także w kosmetyce. Jeśli zastanawiasz się czy wybrać olejek kokosowy rafinowany czy nierafinowany, to postaram się przybliżyć Wam temat obydwu z nich, żebyście mogli podjąć decyzję, który wolicie stosować.

Zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy ma wielorakie zastosowanie. Stosuje się go w wielu branżach. Oczywiście bardzo często używa się go w kuchni, bo nadaje się do smażenia czy pieczenia. Jednak jego właściwości prozdrowotne pozwalają go używać także w kosmetyce i w lecznictwie. W zależności od tego na jaki się zdecydujesz, bo olejek kokosowy rafinowany czy nierafinowany można stosować do różnych celów. Nie można jednoznacznie wskazać, który jest lepszy, jednak można wybrać ten, który pod względem działania będzie dla nas idealny.

Olejek kokosowy rafinowany czy nierafinowany – który wybrać?

Na początku warto więc przybliżyć trochę jeden jak i drugi olej. Olej kokosowy rafinowany jest zdecydowanie tańszy od oleju nierafinowego. Jest pozbawiony zapachu i smaku, tak więc można stosować go w kuchni do smażenia czy pieczenia, bo nie pozostawia po sobie odsmaku kokosa, który nie wszystkim może odpowiadać. Usmażone w ten sposób mięso zachowuje swój zapach i smak. Może też przez dłuższy czas być przechowywany w temperaturze pokojowej. Uzyskuje się go poprzez stosowanie wysokiej temperatury, przez co zawiera znacznie mniej składników odżywczych. Natomiast olej nierafinowany pozyskiwany jest poprzez tłoczenie, jest droższy, ale też mocniej nasycony zdrowymi składnikami. Można go użyć np. do pieczenia jeśli chcemy nadać wypiekom kokosowego smaku. Działa też pozytywnie na nasze zdrowie np. obniża cholesterol. Olejek kokosowy rafinowany czy nierafinowany wpływa korzystnie na nasz metabolizm, więc można go polecić osobom, które dbają o linię lub odchudzają się.

Jeden i drugi ma zastosowanie w kosmetyce. Może być stosowany na włosy i skórę. Działa bardzo pozytywnie niezależnie od tego czy będziemy nakładać go na skórę, czy spożywać. Możemy z niego robić różnego rodzaju maski na zdrowe włosy, albo będzie doskonałą bazą do tworzenia domowych kosmetyków.